Gastronomie

Irish stew a Guiness, tím je Irsko proslaveno daleko za svými hranicemi.

Ačkoli se Irsko nepočítá právě mezi kulinářské země, i zde se nabídka v posledních letech výrazně zlepšila, především v turistických oblastech. 18 ocenění "Irish Restaurant Awards" putovalo roku 1999 do Dublinu, Corku, Galway a Kenmare.

Irové jsou z celé Evropy největšími konzumenty brambor. Ještě před dvaceti lety však byla irská kuchyně v dosti zoufalém stavu.

Snídaně

K řádné irské snídani (full irish breakfast) patří cornflakes a nebo porridge (ovesná kaše), cereal (müsli), potom vejce - bud'fried eggs (volská oka, počet si objednejte předem), scrambled eggs (míchaná) nebo boiled eggs (vařená) -, také pár plátků bacon (slaniny), sausages (párečky), pro kontinentální Evropany poněkud nezvyklý black pudding (krvavé jelítko), na grilu opečená rajčata, kippers (uzený sleď), toasty namáčené do šťávy z pečeně, dále brown bread (celozrnný chléb, často domácí), ovocný džus, káva (poněkud slabší nebo čaj). Severoirská snídaně, označovaná jako Ulster fry, přidává ještě bramborový koláč a soda far's (světlý chléb). Taková snídaně vystačí na celý den.

Irish stew

Asi nejznámějším irským jídlem, alespoň mezi Středoevropany, je irish stew, jakýsi guláš ze skopového nebo jehněčího masa, samozřejmě s bramborami, petrželkou a cibulí. Jehněčí kotlety se často podávají s mint sauce (mátová omáčka nebo šťáva). Boxty jsou bramborové placky, někdy plněné. Další specialitou jsou sea food (mořské ryby a plody moře): humři, ústřice, lososi, mušle nebo pstruzi. Dobrou pověst mají také místní druhy sýrů a másla ("Kerrygold").

Irish stew i shepherd's pie (masový nákyp zapečený s bramborovou kaší, původem z Británie) dostanete v pubech.

Pub grub (oběd v pubu) je vždy cenově výhodnější, nicméně ne tak pohodlný jako v restauraci.

Rychlé občerstvení: Fish'n'chips

Rychlé občerstvení v Irsku, to je především fish'n'chips, tedy obalované smažené rybí filety a hranolky. k těm se v Irsku podává hodně octa a sůl. Kromě toho zaženete během dne hlad také sendvičem, saláty a dobrými koláči, které si můžete dopřát i v občerstveních v muzeích či v kavárnách.

Guinness

Bez pubů by Irsko snad ani nebylo Irskem. Irové milují pivo: ročně vypijí téměř 700 milionů velkých piv (s mírou 1 pinty, tj. 0,57 litru).

Guinnessův porter, tedy těžké černé pivo - stout, je nejznámějším irským pivem. Tmavou barvu mu dodává pražený stad. To, že i Guinness z plechovky dobře pění a pěna je nadýchaná, je způsobeno jednoduchým "vynálezem": při otvírání praskne plastiková kapsle na dně plechovky, a dodá tak pivu správný "tah", takže je krémové a chová se téměř stejně jako točené. Hned za značkou Guinness následuje Murphy's. Světlý ležák, lager, to je především Harp. Červenožluté, nadkvasené svrchní pivo se vyrábí ve Smithwick's v Kilkenny.

Irská whiskey

Irská whiskey je především na americkém trhu poněkud zastíněna skotskou whisky (pozor na odlišný pravopis), neboť ji ještě provází pověst "černého alkoholu" z období prohibice, nicméně je chutná a jemná, neboť se destiluje třikrát. Zraje v dubových sudech, a to nejméně tři roky, ale často také deset až patnáct let.

Dnes pracují už jen dvě velké palírny irské whiskey, totiž Bushmills v Severním Irsku a Midleton v Co. Cork; obě jsou přístupné veřejnosti, stejně jako Old Jameson Distillery v Dublinu. Nejznámější značky jsou Paddy, Tullamore, Jameson a Bushmills.

Whiskey je obsažena v některých neobvyklých nápojích: Irish coffee (irská káva), podávána ve skleničce se stopkou, je horká káva ochucená whiskey a cukrem, se lžičkou husté smetany, plovoucí na povrchu. Za ochutnání stojí dva irské likéry: Irish mist (irská mlha) nápoj na bázi whiskey s medem a bylinami - lahodící "na půnebí" a Irish cream liqueur (irský smetanový likér) různých značek: Bailey a Carolan, Sheridan a St. Brendan. Obsahuje whiskey, čokoládu a smetanu, jako třeba leprechaunův (skřítkův) mléčný koktejl.

Irové patří ovšem také k největším milovníkům čaje, takže ve všech prázdninových bytech najdete tea making facilities (konvice, šálky, čaje atd.).

Ve spotřebě čerstvého mléka a mléčných výrobků je Irsko ze všech zemí Evropské unie na prvním místě. Horší je to se spotřebou ryb, která je v porovnání se Španělskem jen poloviční. To je jistě překvapující zjištění, uvědomíme-li si, že Irsko je ostrovní zemí a navíc vyhlášeným rájem rybářů. Zde je však třeba říci, že přinejmenším lepší restaurace nabízejí pokrmy z darů moře ve velkém výběru.

Na irském trhu je rozšířeno na půl tuctu značek pramenitých vod, prodávaných v lahvích a nabízených v restauracích; jsou stále oblíbenější a zvláště v poledne nahrazují alkoholické nápoje. s postupným upevňováním vztahů s Evropou roste v Irsku obliba vína. Jako zvláštnůstka vyznívá zákon, že restaurace nabízející sherry a víno nesmí prodávat tvrdý alkohol nebo pivo. Nicméně Irové stejně nepovažují pivo za nápoj vhodný k obědu.

Recepty irské národní kuchyně naleznete na serveru Labužník.


Uživatelský účet

   Registrace

Zapomněli jste heslo?

Soukromá inzerce

poptávka různé
Dobry den, shanim nekoho, kdo by mi mohl upect na Vanoce tr...

poptávka bydlení
Zdravím všechny v Dublinu. Jedeme na oslavy sv. Patrika do...

Diskusní fórum

27.11. - cesta Praha-Dublin
Nasel by se nekdo, kdo cestuje z CR/ Prahy autem a vzal by s sebou psa/stene?...

27.11. - cesta Praha-Dublin
Nasel by se nekdo, kdo cestuje z CR/ Prahy autem a vzal by s sebou psa/stene?...

10.11. - Hledam Pracu
hľadám prácu . Som mäsiar a som velmy dobrý mäsiar . Som z Roscrea , al...

10.11. - Satelit nejde
ahojte vsetci mam upc a ked prsi tak mi ide len plus joj a discovery. Uz som ...

10.11. - Satelit
ahojte vsetci mam upc a ked prsi tak mi ide len plus joj a discovery. Uz som...

09.11. - Prace
Originál vložil(a): Milan Hlobil

Ahoj. Zkrachovalo mi ubytov...


Copyright © Loužecký.cz, 2009—  |  O stránkách  |  Inzerce  |  RSS  |  Webdesign: Marlou  |  phpRS