Gastronomie

Irish stew a Guiness, tím je Irsko proslaveno daleko za svými hranicemi.

Ačkoli se Irsko nepočítá právě mezi kulinářské země, i zde se nabídka v posledních letech výrazně zlepšila, především v turistických oblastech. 18 ocenění "Irish Restaurant Awards" putovalo roku 1999 do Dublinu, Corku, Galway a Kenmare.

Irové jsou z celé Evropy největšími konzumenty brambor. Ještě před dvaceti lety však byla irská kuchyně v dosti zoufalém stavu.

Snídaně

K řádné irské snídani (full irish breakfast) patří cornflakes a nebo porridge (ovesná kaše), cereal (müsli), potom vejce - bud'fried eggs (volská oka, počet si objednejte předem), scrambled eggs (míchaná) nebo boiled eggs (vařená) -, také pár plátků bacon (slaniny), sausages (párečky), pro kontinentální Evropany poněkud nezvyklý black pudding (krvavé jelítko), na grilu opečená rajčata, kippers (uzený sleď), toasty namáčené do šťávy z pečeně, dále brown bread (celozrnný chléb, často domácí), ovocný džus, káva (poněkud slabší nebo čaj). Severoirská snídaně, označovaná jako Ulster fry, přidává ještě bramborový koláč a soda far's (světlý chléb). Taková snídaně vystačí na celý den.

Irish stew

Asi nejznámějším irským jídlem, alespoň mezi Středoevropany, je irish stew, jakýsi guláš ze skopového nebo jehněčího masa, samozřejmě s bramborami, petrželkou a cibulí. Jehněčí kotlety se často podávají s mint sauce (mátová omáčka nebo šťáva). Boxty jsou bramborové placky, někdy plněné. Další specialitou jsou sea food (mořské ryby a plody moře): humři, ústřice, lososi, mušle nebo pstruzi. Dobrou pověst mají také místní druhy sýrů a másla ("Kerrygold").

Irish stew i shepherd's pie (masový nákyp zapečený s bramborovou kaší, původem z Británie) dostanete v pubech.

Pub grub (oběd v pubu) je vždy cenově výhodnější, nicméně ne tak pohodlný jako v restauraci.

Rychlé občerstvení: Fish'n'chips

Rychlé občerstvení v Irsku, to je především fish'n'chips, tedy obalované smažené rybí filety a hranolky. k těm se v Irsku podává hodně octa a sůl. Kromě toho zaženete během dne hlad také sendvičem, saláty a dobrými koláči, které si můžete dopřát i v občerstveních v muzeích či v kavárnách.

Guinness

Bez pubů by Irsko snad ani nebylo Irskem. Irové milují pivo: ročně vypijí téměř 700 milionů velkých piv (s mírou 1 pinty, tj. 0,57 litru).

Guinnessův porter, tedy těžké černé pivo - stout, je nejznámějším irským pivem. Tmavou barvu mu dodává pražený stad. To, že i Guinness z plechovky dobře pění a pěna je nadýchaná, je způsobeno jednoduchým "vynálezem": při otvírání praskne plastiková kapsle na dně plechovky, a dodá tak pivu správný "tah", takže je krémové a chová se téměř stejně jako točené. Hned za značkou Guinness následuje Murphy's. Světlý ležák, lager, to je především Harp. Červenožluté, nadkvasené svrchní pivo se vyrábí ve Smithwick's v Kilkenny.

Irská whiskey

Irská whiskey je především na americkém trhu poněkud zastíněna skotskou whisky (pozor na odlišný pravopis), neboť ji ještě provází pověst "černého alkoholu" z období prohibice, nicméně je chutná a jemná, neboť se destiluje třikrát. Zraje v dubových sudech, a to nejméně tři roky, ale často také deset až patnáct let.

Dnes pracují už jen dvě velké palírny irské whiskey, totiž Bushmills v Severním Irsku a Midleton v Co. Cork; obě jsou přístupné veřejnosti, stejně jako Old Jameson Distillery v Dublinu. Nejznámější značky jsou Paddy, Tullamore, Jameson a Bushmills.

Whiskey je obsažena v některých neobvyklých nápojích: Irish coffee (irská káva), podávána ve skleničce se stopkou, je horká káva ochucená whiskey a cukrem, se lžičkou husté smetany, plovoucí na povrchu. Za ochutnání stojí dva irské likéry: Irish mist (irská mlha) nápoj na bázi whiskey s medem a bylinami - lahodící "na půnebí" a Irish cream liqueur (irský smetanový likér) různých značek: Bailey a Carolan, Sheridan a St. Brendan. Obsahuje whiskey, čokoládu a smetanu, jako třeba leprechaunův (skřítkův) mléčný koktejl.

Irové patří ovšem také k největším milovníkům čaje, takže ve všech prázdninových bytech najdete tea making facilities (konvice, šálky, čaje atd.).

Ve spotřebě čerstvého mléka a mléčných výrobků je Irsko ze všech zemí Evropské unie na prvním místě. Horší je to se spotřebou ryb, která je v porovnání se Španělskem jen poloviční. To je jistě překvapující zjištění, uvědomíme-li si, že Irsko je ostrovní zemí a navíc vyhlášeným rájem rybářů. Zde je však třeba říci, že přinejmenším lepší restaurace nabízejí pokrmy z darů moře ve velkém výběru.

Na irském trhu je rozšířeno na půl tuctu značek pramenitých vod, prodávaných v lahvích a nabízených v restauracích; jsou stále oblíbenější a zvláště v poledne nahrazují alkoholické nápoje. s postupným upevňováním vztahů s Evropou roste v Irsku obliba vína. Jako zvláštnůstka vyznívá zákon, že restaurace nabízející sherry a víno nesmí prodávat tvrdý alkohol nebo pivo. Nicméně Irové stejně nepovažují pivo za nápoj vhodný k obědu.

Recepty irské národní kuchyně naleznete na serveru Labužník.


Uživatelský účet

   Registrace

Zapomněli jste heslo?

Soukromá inzerce

nabídka práce
Hledam Řízení nákladního vozidla kat. C+E, nakládka a...

nabídka práce
Hledama schopneho grafika,graficku-znalost prace v grafickych pr...

Diskusní fórum

17.09. - Zdravotní pojištění
jsou ale musis se napred pojistit

17.09. - Zdravotní pojištění
Originál vložil(a): Mart

Se zajimala asi malo, jinak by se t...

17.09. - Zdravotní pojištění
Se zajimala asi malo, jinak by se to dozvedela a nikdo by ji neodpalkoval. Na...

17.09. - Zdravotní pojištění
Sestra pracuje v Irsku již delší dobu. Kde může získat zdravoní kartu?...

16.09. - Sligo
Ahoj chystam se 11.10 do Iska konkretne do Dublinu a pak se nejak dostat do S...

14.09. - Springfiedcrewmas sive.net
Zdravim.. Roots of Fire 3 . Dalsi pokracovani Roots of Fire venovano specialn...


Copyright © Loužecký.cz, 2009—  |  O stránkách  |  Inzerce  |  RSS  |  Webdesign: Marlou  |  phpRS